2013. február 23., szombat

Logopédia

Egyik kedvenc blogomon olvastam a témáról, és ismét meggyőződtem arról, hogy a téma aktuális, érdemes beszélnünk róla.

Amikor egy gyermek beszélni kezd, a legtöbbjüknek sok-sok hangzóval van gondja.
Aztán egyre finomabb különbségekre is oda tud figyelni, beszéde pedig folyamatosan tisztul.
Öt éves korára pedig többnyire csak apró finomítások maradnak a logopédusra, már ha egyáltalán szükség lesz a szakember munkájára.

Azonban jónéhány gyerkőc még ötévesen sem beszél tisztán, esetleg ismeretlen emberek nem is értik meg, amit mondani szeretne.
Ilyenkor már valóban logopédusra van szükség. Ebben az esetben a szakember majd elmondja, mi a szülő feladata a terápia során.

De mit tehet a szülő a 3-4 éves gyerkőccel, aki több hangot felcserél, vagy nem ejt tisztán?
Ilyen esetben nem kell rögtön szakemberhez szaladni, mert jó eséllyel a gyerek nem fog tudni egy foglalkozást végig ülni. Nem mintha csak ülni kellene egy logopédusnál. :)
De otthon, irányított játékokkal is nagyon sokat tehet a szülő a tiszta beszédért!

Első dolog: irány a fül-orr-gégész! 
Általában javasolt a hallásvizsgálat is. Nem kell rögtön a  legrosszabbra gondolni, elég egy hurutos fülecske, és hónapokkal visszaveti a gyereket a pontos hallásészlelésben: nem lesz képes javítani a beszédhangjait, ha nem hallja tisztán a felnőtt élőbeszédét.
(leggyakrabban a k-t és g-d hangcserénél jellemző)

Bolti játékok, kiadványok:


Jelenleg is kapható kiadvány. Nem hagyományos könyv, hanem lefűzött dossziéban fényképekkel illusztrált lapokat tartalmaz. Egy kedves kislány mutatja be a játékosan elnevezett feladatokat, mint kishalacska, nagyhalacska, teherlift, nyelvsipka, nyelvtálca és egyebek. :)

A másik egy társasjáték, a Grimassimix.


Ebben rajzolt kártyákon lányok és fiúk grimaszokat vágnak, melyeket a játékosoknak utánozniuk kell, illetve azonosítaniuk.


A játék nagyon jó minőségű, ha gyerekünk beszédhibája megoldódik, továbbadható, de a padláson bevárja az unokákat is. 

Ez a kiadvány, és társasjáték nagyon jól használható otthon, és semmiféle kárt nem okozunk vele, illetve segítjük a logopédus munkáját, ha később szükség lesz rá.

A logopédiai terápia első lépései közé tartozik, hogy megtanítsuk a gyerekeket a nyelvük, és ajkuk mozgásának tudatos megtervezésére, alkalmazására.
Első feladat az szokott lenni, hogy megbeszéljük, mi is van a szánkban belül.
Aztán kinyújtjuk a nyelvünket. :)
A nyelvanyó játék kifejezetten ezt a célt szolgálja, letöltheted INNEN.
Ezeket a lépéseket otthon is remekül lehet játszani: tükör előtt, esti fogmosás alkalmával.

Aztán sok-sok játékkal ügyesítjük a nyelvünket, ajkunkat. 
Lenyaljuk a nutellát az ajkunkról. 
Zizit teszünk a nyelvünk hegyére, és mozdulatlanul megtartjuk. 
Ropiból bajuszt csinálunk az orrunk alatt, és a kinyújtott nyelvünkkel odaszorítjuk. 
Gumimacira  lehet cérnát kötni, majd ezt a cérnát tekergetjük a nyelvünkkel egészen addig, míg be nem tudjuk kapni a gumicukrot.
A fúvógyakorlatok nagyon sok hang helyes képzéséhez szükségesek, így aztán engedjük, hogy ő fújja el a gyertyát a vacsora után, rendezzünk pingpong labdával focibajnokságot, fújjunk szívószállal vattapamacsot, stb.

Utánozzuk a körülöttünk lévő élőlények, tárgyak hangját, majd ezeket a hangokat felismerjük.
Erre is ajánlottam már szuper játékot itt.
Kiváló játék még erre a házilag készített hangvadászat.

Áttételesen sokat segít a beszédmozgások ügyesítésében a finommotorika fejlesztése is. A kezek és a nyelv mozgatóközpontja az agyban egymás közelében helyezkedik el, és megfigyelték, hogy ha a finommotorika ügyesedik, akkor a beszéd is tisztábbá válik. (Persze önmagában nem elegendő sokat rajzolni ahhoz, hogy makacs beszédhibákat kiküszöböljünk)
Így aztán logopédiai terápia során sokat fűzünk gyöngyöt, színezünk, csipeszelünk.
Szintén érdemes szülőként figyelni, ahogy a gyermekünk a mozgását és beszédét összehangolja. Erre a legjobb módszer a sok-sok mutogatható mondóka, dalocska, és a rajzolóka.

Az egyik legfontosabbat hagytam utoljára: ne televízió elé ültessük a gyerekeinket, hanem beszélgessünk velük, meséljünk nekik!

13 megjegyzés:

  1. Drága Virág!
    Ennek a posztnak nagyon örülök. 4 évesem úgy beszél, hogy én sem értem, de az ovis logopédus épp most tanácsolt el, hogy majd jövőre. A magán is ezt mondta, amit írtál, hogy még kicsi egy fél órás foglalkozáshoz, várjunk még. De annyira idegörlő úgy várni, hogy a szomszéd kislány meg gyönyörűen beszél! Tudom, nem ez számít, de akkor is. Hálásan köszönöm még egyszer, hogy ezeket közreadod.
    Gabi, egy zugolvasód.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, remélem, egy év alatt sokat változik majd a helyzet!:)

      Törlés
  2. Én 2,5 évesen vittem a fiamat beszédindításra. Kiderült a fülésznél, hogy épp savós a füle, majd a Dévény gyógytornásznál, hogy lazák az arcizomtónusai. Heti 1 órás foglalkozásra járunk egy helyi korai fejlesztőbe. Van, hogy nagyon jól bírja, van hogy kevésbé, de fél órát simán bír játszani. Nagyon jó szakemberhez kerültünk és lassan, de biztosan haladunk

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, kívánom, hogy mielőbb rendbe jöjjön a kisfiad.
      Azt fontosnak tartom kiemelni, hogy én nem a beszédindításról írtam, hanem a hangok ejtésének javításáról.
      A beszédindítást 5 évesen elkezdeni nagyon nagy hiba lenne. :)
      A hozzászólásodból is látszik azonban, hogy mennyire szerteágazó lehet egy-egy logopédiai probléma, és ezért is kell minden esetben szakember segítségét kérni.
      A hangok ejtésének javításánál is lehetnek anatómiai rendellenességek, hallásprobléma, stb, melyek megoldása nélkül hiába próbálkozunk az artikuláció pontosításával, nem lesz eredménye a munkánknak.

      Törlés
  3. Kedves Virág!

    Én is nagyon köszönöm az ötleteidet! Az én kisfiam 3 és fél éves, rengeteget beszél, nagy a szókincse, és ugrásszerűen szokott tisztulni is a beszéde, de már gondolkoztam rajta, hogy játszhatnánk itthon logopdiai játékokat (mert például egy éve tudott gyertyát elfújni, meg egyáltalán fújni, most meg nem tud...), csak nem tudtam, honnan nézzek utána, miket csináljunk, hogy ne ártsak, hanem használjak!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, Zsófi, ártani is lehet...ezekkel azonban biztosan nem, szándékosan olyan gyakorlatokat, játékokat szedtem össze.

      Törlés
  4. Köszönöm én is! Samum 7 éves, de 4 évesen kezdett beszélni, és eléggé lemaradt a kortársaitól.... választékos már a szókincse, szeret beszélni, de nem tiszta a kiejtése, sokszor nem értik. A logopédus ebben az évben azt mondta, nem kell vele foglalkozni.... de itthon nem hagyom, és ezek a feladatok most nagyon jól jönnek, köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  5. Erika, a megkésett beszédfejlődésnek hosszútávú következményei vannak, mind az, mait írtál: 7 évesen sem értető a beszéde, de sajnos az olvasás-írás tanulása során is várható probléma.
    Nem ismerem a lehetőségeiteket, de engem nagyon nem nyugtat meg, amit a logopédus mondott,miszerint nem kell vele foglalkozni. Szerintem muszáj. Próbáljatok meg keresni valakit!
    Legalább adjon olyan feladatokat,tanácsokat, melyek segítségével te tudsz vele gyakorolni. Amiket én itt összeszedtem, kevesek már egy olyan gyerkőcnek, aki 7 éves, és még nem beszél tisztán...
    Hallásvizsgálaton voltatok egyébként?

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó összefoglalás! Köszi!
    Annyit tennék még hozzá (ami benne volt, de talán egy kicsit jobban aláhúznám), hogy rengeteget mozogjon a gyerek. A nagymozgások legalább annyira segítik a beszédet, mint a finommotorika, ha nem jobban. (Hallottál már a szomatologopédiáról? Nagyon érdekes!!! Az egyik kedves barátnőm foglalkozik vele. :))
    Nálunk nagylány jár logira "r" miatt, de most már el is indult, így csak finomítani kell. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Réka!
      Persze, lehetett volna még sok dologról írni logopédia kapcsán, és köszi, hogy kiemelted a nagymozgások fontosságát. :)
      Én most szándékosan olyan gyakorlatokat, feladatokat írtam, melyeket nemigen ismer egy átlagos szülő.
      A mozgás fontosságával már rengeteg fórumon találkozhatunk - szerencsére. :)

      Törlés
  7. Kedves Virag!

    Ilyenkor ugy sajnalom hogy tavol lakunk egymastol :) bar lehet idod mar nem lenne magantanitvanyokra.
    Tervezel tovabbi segito tanacsokat, vagy par otletet igy maganban is szivesen fogadnek. A lanyomnak az "r" hang nem megy egyaltalan, "l"-et ejt.
    Koszonom!
    Ivett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ivett, sajnos ebben nem tudok segíteni. Minden esetben szükséges a személyes kapcsolat.
      A nyelvanyó gyakorlóból a csettintős, és a nyelvet felfelé nyújtó gyakorlatokra erősítsetek rá! :)

      Törlés
  8. Kedves Virag!

    Koszonom. Tudom hogy en nem potolhatom a logopedust, de olyan jo jatekos otleteket adtal, gumimaci cerna,ropi bajusz... hogy szeretnek meg sok sok ilyen otletet megtudni. Tudnal konyvet,weboldalt ajanlani meg?
    Koszonom!

    VálaszTörlés