2012. november 24., szombat

Naprendszer makett

A család egyes tagjai szerint jobb, ha ezt nem mutatom meg senkinek. 
Úgy jártunk ugyanis, hogy megpróbáltuk kicsiben azt, amit nagyban Isten alkotott. És hát csúfos vége lett, itt lóg, ott esik szét, hát hiába, emberek vagyunk.


Véletlenül mi is pont hat napig dolgoztunk rajta, a munka oroszlánrészét Soma végezte.
Először is összeírta, hány db hungarocell golyóra van szükségünk, és ezek mérete kb hogyan aránylik egymáshoz. Ez vicces volt, ugyanis a papír a vásárlás után elveszett, és később már nem tudta rekonstruálni, melyik nagyságú golyót melyik bolygónak szánta. :)

Így újra és újra át lettek festve a golyóbisok...
Merthogy arra is ügyelnie kellett,hogy melyik bolygót milyen színűre fessen.
Időközben az is kiderült, hogy a Plútó a tudomány mai állása szerint nem bolygó, így eggyel kevesebb golyóra volt szükség.

Az egyes bolygók gyűrűjét régi CD-k befestésével oldottuk meg.


Aztán következett a bolygók pályára állítása.
Ehhez már kemény csapatmunkára volt szükség.
A drótokat damillal kötöztük össze, ügyelve arra, hogy egyforma távolságokat kapjunk. Ketten tartották, egy kötözött...ez nagyon nehéz fázisnak bizonyult. 


Végül elkészült a mű, az alkotó megpihent.


Megnyugtató abban a tudatban álomra hajtania a fejét, hogy az igazi Naprendszer nemesik szét, a bolygók pályája nem ér össze sehol sem, ennélfogva nem a Földnek nem ütközik neki sem a Mars, sem a Jupiter.


11 megjegyzés:

  1. Ügyesk vagytok! Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  2. magyarosan szólva: Waooooooooo!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen..:) Amikor István feltette, már én is láttam, hogy egész jól sikerült. :)

      Törlés
  3. Még mindig meg tudtok lepni!
    Kori

    VálaszTörlés
  4. Kedves Virág! Nem vagyok az a kommentelős fajta, így még sosem írtam neked a blogra, pedig a kezdetektől olvaslak. De most nem tudom megállni, hogy kifejezzem csodálatomat!
    Miki fiam imádja a csillagászatot, ezt a képet meglátta, és rögtön elkezdett fűzni, hogy mindenképpen csináljuk meg mi is a szobájába. Felvilágosítottam, hogy én tök analfabéta vagyok az ilyenekhez, erre írt egy levelet a Télapónak, hogy olyan naprendszert szeretne, mint amilyen Soma szobájában van. Ennek a férjem se tudott ellenállni, és megígérte nekem, hogy elkészíti titokban Télapóig. Csak ezt szerettem volna megköszönni neked!
    Szeretettel: Adelina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adelina, köszönöm a szívet melengető soraidat! :)

      Törlés
  5. Micsoda türelmetek van! Pár éve mi is csináltunk, de a pályákat már nem volt energiám kijelölni. Végül gyurmaragasztóval felböködtem a plafonra. Majd éjszaka csak puffanásokat hallottunk...sorba potyogtak le a bolygóink.:) Végül egy madzagra kötöttük őket sorba. És mára pedig az íróasztal mélyén porosodnak.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Virág!

    Nagyon megörültem a bejegyzésednek. Régi vágyam egy hasonló Naprendszer összeállítása a fiaim szobájába, de még nem mertem belevágni. A leírásod és Adelina megjegyzése után biztosan megpróbálom! :)

    Andrea

    VálaszTörlés