2012. július 5., csütörtök

Málnaszörp és zacskós fagyi

Állítom, hogy a világ legegyszerűbb dolga a málnaszörp készítés. Ha lehetne, málnaszörpkészítő lennék főállásban. 
Lássuk, miből is állna egy napom:
összekevernék 10 kg málnát 5 kg cukorral, majd botmixerrel rásegítenék a dologra.
Hagynám állni egy kerek nap, addig ugye kénytelen lennék olvasgatni, vagy hímezgetni.
Estefelé a legnagyobb fazekam tetejére kötnék egy triplán hajtott gézanyagot, és belemerném a kb 4 liternyi vízzel felhígított málnapépet.
Hagynám lecsorogni.
Reggel kevernék hozzá  borkősavat, majd üvegekbe tölteném.
Kapnék érte sok pénzt, és a sok pénzből megint málnát vennék, meg olvasnivalót is persze.


Ehelyett a valóság az volt, hogy fentebb leírt recept alapján elkészült a málnaszörp, és két üveggel már meg is ittak belőle a gyerekek.
Nade ezért volt az egész hajcihő a málnával, úgyhogy nem bánom.



A málnát sikerült az utolsó cseppig hasznosítani.
A maradék pépből, aminek szerintem fele biztosan málnamag, fagylalt készült. 
Mondtam a gyerekeknek, idén a sonkásfagyi a divat, úgyhogy örüljenek csak, hogy én nem vagyok divatbolond, és nyalják, ami van.
Hát innentől egy zokszó sem hagyta el a szájukat, bekebelezték.
S ha már az újdonságoknál tartunk, írok egy kicsit a zacskós fagyiról is.
Ez is, mint minden szuper egyszerű dolog, Amerikából származik.
Ott a gyerekek fognak egy nagy zacskót, telerakják jégkockával, majd megsózzák, hogy gyorsabban olvadjon.
Aztán fognak egy kiszacskót, amibe tejszínt és tejet öntenek fele-fele arányban, majd tesznek hozzá cukrot, ha kell, és gyümölcsöt. (vagy kakaót, karamellát, ki milyen fagyiért rajong)
Ezt a kiszacskót bezárják, beleteszik a nagyzacskóba, és nyomkodják, rázzák, amíg a kiszsacsi tartalma le nem hűl, és fagyi nem lesz belőle.


Hát mit ne mondjak, zseniális! 
Ezentúl nem fő majd a fejem, hányféle fagyiról gondoskodjak, mert ugye sokgyerekesek lévén ebbe időnként belefutunk...
Mindenki rázza, nyomja a zacsiban a saját adagját.


Csak súgom, én bolond lennék nagyzacsi meg kiszacsival bonyolítani a dolgot...apjuk meg én berakjuk majd a fagyasztóba a mienket, és időnként átnyomkodjuk, hogy ne egy jégtömb legyen belőle.


Eme poszt egyben válasz ERIKA kérdésére is ami a fagyikészítés csínját-bínját illeti.
És már alig van pár nap a sorsolásig, úgyhogy SIESS!


17 megjegyzés:

  1. De szeretnék nálatok gyerek lenni! -mély sóhaj- :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, a mieink is élvezik, ahogy elnézem:)

      Törlés
  2. Köszönöm Virág!
    A fagyit is és a sok jó ötletet. A málnát vetted vagy nálatok termett? Sajnos felénk az idén elfagytak a fák és a bokrok virágzáskor, itt-ott akad egy-egy szem mutatóban. A piacon is mutatkozik a baj, oltári drága a gyümölcs!
    Mindent köszönök: Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A málnát ismerőstől vettük át. Nálunk is terem már legalább 30 szem! :))))
      600 Ft/kg

      Törlés
  3. Milyen zacsit használsz??? Hol lehet beszerezni?
    Olyan jó, hogy írtad! Még tavasszal olvastam én is, de totál elfelejtettem ezt a zacsis módszert...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Müllerben vettem, fagyasztó zacskónak árulják.

      Törlés
    2. Köszi! Akkor ki is megyek a Müllerbe. :)

      Törlés
  4. Szia Virág!

    Nem kell felforralni, dunsztolni a szörpöt? Így "nyersen" is eláll hosszú ideig? (Drukkolok, hogy a válasz "igen" legyen, s hogy más gyümölcsökkel is lehessen így szörpöt csinálni)

    Edit (Biztos Út blogról)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tudom és tapasztalom, hogy a borkősav hidegen is hat.

      Törlés
  5. És mit "kell" olvasnod és hímezned??? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvasni? Régóta szeretném újraolvasni a nagy orosz írókat: Dosztojevszkij, Gorkij, Tolsztoj.
      Hímezni pedig cseresznyét szeretnék. Igen, már leérett, de most mit csináljak? Tavasz óta vágyom rá. :)

      Törlés
  6. A málnaszörp szuper és (nálunk legalábbis)és bármennyi elfogy belőle.Fő hogy igazi semmi mesterséges íz, szín stb. a menyjelöltem most Amerikában egy táborban dolgozik.Hihetetlen egészségtelen és borzasztó sok cukros dolgot kapnak ott a gyerekek. Viszont minden szép színes! (A szemüveg meg rózsaszín..)Ja, és minden gyermeket vár Győr a Győrkőcfesztiválon a hétvégén. Rengeteg érdekes program, minden ingyenes, belépő egy fotó a gyermekről!! (nagy élmény, szuper hangulat, de igazi fesztivál, tehát hatalmas a tömeg, bár sokfelé osztódhat...)

    VálaszTörlés
  7. Az jutott eszembe, hogy anno 4-féle fagyit lehetett kapni:
    csokisat, vaníliásat,kókuszosat és citromosat...kész:)
    Most pedig itthon is ezerfélét készíthet az ember
    Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hol van már a 4 féle fagyi, Hajni! A gyerekeim el sem tudják képzelni, milyen sanyarú életünk volt. :)

      Törlés
  8. "...idén a sonkásfagyi a divat, úgyhogy örüljenek csak, hogy én nem vagyok divatbolond, és nyalják, ami van." Nagyon emgnevettettél!! Köszi!
    Nekem az a baj a 10 kg málnával, hogy mire azt leszedem...
    Nálunk terem bőven egyébként.

    VálaszTörlés
  9. Egy ötlet: idén egyszerűsítettem a szörpkészítést. A ribizlinél kihagytam a villával szemezést. Az egészet bedobtam a gyümölcscentrifugába. Az egyik oldalon gyűlt a szörpnek való, a másikon a mag, a héj, és szár és a levélke. Hamupipőke-masina.
    Az epernél leszáraztam, mert a magos részt hozzátettem a lekvár alaphoz, így az sokkal sűrűbb lett.
    A málnaszörphöz is használnám, ha a málna nem fogyna el azonnal az ágról!
    Ma sárgabarackszörp-italhoz fogom használni a gyümölcscentrifugát.
    És utólag is hálás köszönet a mosogatógépes dunsztolási ötletért! 45 üveg cseresznye mosogatódott!
    Szeretettel:
    Zsuzsa

    VálaszTörlés