2010. október 12., kedd

A részképességek...részletkérdés?

Ezt a kifejezést talán minden szülő ismeri. Sokakat hallottam már panaszkodni, hogy ügyes, okos a gyerek, csak hát a részképességei nincsenek rendben. Hogy ez konkrétan mit is jelent, azzal nem mindenki van tisztában. Szerencsés esetben az iskolában a gyermek jó szakember keze közé kerül, aki segít a felmerülő  problémák megoldásában. Sajnos nincs ez mindig így...
Ha szeretnél egy részletes, de érthető összefoglalót olvasni a részképességekről, akkor ezen az oldalon megteheted.

Az OO során különösen fontos, hogy megtudjuk, van-e gyermekünknek valamilyen részképesség-zavara.
Ugyanis ez nem részletkérdés, hanem egynesen létkérdés!

Ezeket ugyanis egy otthon oktató szülő nem biztos, hogy felismeri, és még kevésbé biztos, hogy helyesen tudja fejleszteni.

Szóforgató oldalán részletes, bár nem teljes körű részképességmérő teszteket találtok már 3 éves kortól, egészen az 5-6. osztályos korú gyerekek számára.

Vizuális emlékezet




E tesztek felvételéhez nem szükséges semmilyen végzettség, képesítés, mert kifejezetten szülök számára állították össze.

Téri tájékozódás


Egy jó tanács: soha ne a gyerekeitekkel kezdjétek! Első körben érdemes alaposan átolvasni a tesztet, majd a barátnőket, férjeket felkérni kísérleti alanynak.  Menet közben ugyanis adódhatnak olyan helyzetek, amikor elbizonytalanodtok az értékelést, értelmezést illetően.

Nyelvi,- helyesírási készség

A teszthet megoldókulcs és értékelés is tartozik.


11 megjegyzés:

  1. Szia virág!
    Otthonoktatott gyerekenél milyen gyakran vannak részképességzavarok? Sokkal jobban megelőzhetőek nem?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nincsenek információim az OO-s gyerekek tanulási zavarait illetően. :)
    Ez nem iskola-oo kérdése szerintem. Ha időben felismerik a zavart, és szakszerű ellátást kap a gyerkőc, akkor iskolában is, otthon is megelőzhető a nagyobb bajok kialakulása. Ha meg nem, akkor bizony otthon is problémát okoz.

    VálaszTörlés
  3. Szia Virág!
    Nagyon köszönöm a tesztsort! Megcsináltuk Marcival a másodikasoknak valót. Két fontos tapasztalat: 1. nagyon élvezte, még szeretne ilyet! :) 2. a fiam zseni :) de tényleg. Szinte maximális pontszáma lett, a leggyengébb (de az is közepes) az auditív memória, azt gyakorolni fogjuk. Bevisszük holnap az iskolába, kíváncsi vagyok, a tanító néni mit szól hozzá. Egy kérdés, a végén az, hogy a 30 matekpélda megoldására 151 másodpercnél több idő már nagyon gyenge, az szerinted reális másodikasoknál? 60 másodperc a kiváló - az 2 másodperc példánként, én se írok le annyi idő alatt egy számot... Marcinak 153 másodperc lett, de hibátlan és szép. Ráadásul balkezes. Én azt mondtam neki, szerintem nem reális az értékelés időskálája ott, és különben sem a sietésre (kapkodásra) szeretném tanítani, inkább legyen lassú és alapos, jó a megoldása. Mit gondolsz?
    Ja, és még egy: tudsz még hasonló tesztlelőhelyeket?

    VálaszTörlés
  4. http://laszlorego.blogspot.com/2010/10/teszt-marcival.html :)

    VálaszTörlés
  5. Otthon nehezebb lenne felismerni? A keresztfiam dislexiás és enyhén disgrafiás. Az óvodában nem vették észre, általános iskola első osztályában nem vették észre... Végül én vettem észre otthon, mert együtt csináltuk akkoriban a házi feladatokat. Na, ennyit az iskolánkról. És úgy néz ki, hogy nekünk is ugyanoda kell majd vinni a két fiunkat... Remélem, addigra sikerül valami megoldást találni, hogy máshova hordjam őket, netalán otthon maradjak velük... :D Az lenne az igazi, csak sajnos anyagilag nem tehetjük meg. Egyébként távol álljon tőlem az általánosítás, de szörnyű, hogy egyes pedagógusok milyenek. Nemcsak a szakmai tudással van gond, hanem a hozzáállással, lelkiismerettel is. Egy tanárnak ne munkája legyen, hanem hivatása, így tudna jól működni szerintem az oktatás.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Timi!
    Először is, örülök, hogy Marcinak tetszett a teszt.
    Másodszor gratulálok az eredményhez. Egyéb tesztet itt találsz:
    http://www.diszlexiateszt.hu/
    ez pedig "pénzes": http://varazsbetu.hu/megrendel/tesztmappa.htm

    A Nevelési Tanácsadókban egyébként szakemberek is felmérik a gyerekeket, akár csupán a szülő kérésére is, amennyiben valamilyen problémát észlel a gyerkőccel kacsolatban.
    Természetesen ebben az esetben egy átfogó, minden részletre kiterjedő felmérés eredményét kapjuk. :)

    VálaszTörlés
  7. Kitti, sajnos sok ilyen esettel találkoztam/találkozom nap mint nap...:(((
    Elkeserítő, mert ma már minden tudásunk megvan ahhoz, hogy időben észrevegyük, kezeljük a problémákat.

    VálaszTörlés
  8. Köszi, Virág!
    Nevelési tanácsadóban voltunk tavaly, ott teljesen elégedettek voltak Marcival. Én is az vagyok :)

    VálaszTörlés
  9. Szia Virág!
    A 2. fiam diszgráfiás lett.A harmadik osztály végén, állapították meg a Szakértői Bizottságnál. De úgy, hogy az oviban a logopédus azt mondta, hogy nem lesz vele gond. A tanító néninél mindig érdeklődtem, igazából semmit nem mondtak. Másodikban annyit, hogy többet kellene gyakorolni. Logopédushoz nem vették be, nev. tanban nem foglalkoztak vele, pedig vittem. Úgy gondoltam, hogy talán eredményesebb lesz a tanulás, ha én tanítom itthon, és mellette jár a fejlesztésekre.Most sikerült kiharcolnom neki a szükséges foglalkozásokat. Heti négyszer jár a Dixi stúdióba (3x alapozó torna, 1 logopédia), kétszer a nevelési tanácsadóba logopédiára. Itthon meg most kell pótolni teljes egészében a másodikos nyelvtan anyagot.
    Meg kell küzdenünk az iskolaundorral, azzal, hogy a tankönyv csak rossz és unalmas lehet. A bambulással is, mert ugye az iskolában nem mindig kell figyelni, az óra nélküle is lemegy.Egyenlőre nem könnyű, de remélem beérik. Csak nekem kellene mindig sok-sok erő. (Majdnem mindenki a legrosszabb döntésnek tartja ezt a megoldást.) Hétről hétre javulunk, hétről hétre egyre több kedve van neki is a tanuláshoz. Türelemre kell intenem magamat (ne kapjak frászt attól, hogy az iskolában már az 50. oldalon tartanak), és hogy a tapasztalva-tevékenykedve tanulás meghozza lassan a gyümölcsét.

    VálaszTörlés
  10. Orsi, nagyon szomorú dolog, hogy ilyen későn sikerült fejlesztést kapnia a fiadnak. Neked tényleg sok erőt és kitartást. Remélem, és kívánom, hogy azt tudd mondani pár év múlva, hogy megérte neked foglalkozni a fiaddal.

    VálaszTörlés
  11. El tudná nekem valaki küldeni a dpt tesztcsomag logopédiai szűrővizsgálatai közül a szókincstesztet...ezek képek: csiga, gyökér...??? Esetleg az alkalmazását??? Nagy- nagy segítség lenne! Előre is köszönöm!

    Andi

    kovacsne.andrea@vipmail.hu

    VálaszTörlés