2010. augusztus 30., hétfő

Rögtön az első nap besültem

"Meg tudja oldani, Mary Poppins?" - sopánkodik a regényben Banks mama.
"Vajon mikor fordult elő - szólalt meg gőgösen Mary Poppins - hogy én valakinek csalódást okoztam?"
Soha, soha...
Én azonban ma csalódást okoztam, ha másnak nem is, de magamnak.
Reggel még úgy nézett ki, sikerül a tervem, és lesz itt terülj-terülj-asztalkám!

A reggeli még rendben is zajlott, minden gyerek kiugrott az ágyból a "lánytojás" szó hallatán. (Nem, nem írtam el, mi így hívjuk. Illetve annak idején Csincsi keresztelte el.)
Az ebéd is tálalva volt fél egykor.

Bélszín, sült gombóccal, kelkáposzta.
Bélszín helyett ugyan marhacomb sült, mert legnagyobb meglepetésemre a Cora áruház húspultjánál már tudták, mire készülök, és akciózták a marhacombot.: ) Ezennel ki is hirdetem, 1500 Ft/kg, én bespájzoltam belőle. Még tegnap bepácoltam, így mustáros-olajos-borsos valamiben üldögélt délig. Megsütni sima ügy volt, szerencsére rágós sem volt, mindenki meg volt elégedve az angol konyha eme remekével. Eredeti recept szerint 3 kg kell egy családi adaghoz, nekünk azonban bőven elég volt az 1 kg is, még estére is maradt belőle.
Ha már a hús adagját harmadoltam, a sült gombócot megdupláztam.
Érdekes egy étel, még soha nem hallottam, soha nem sütöttem ilyet. Lényegében galuska tészta, jól kidolgozva.
Recept:
250 gr liszt (rutinosan fél kilóból készítettem)
2 tojás
tej, víz egyenlő arányban
Tejből, vízből annyit kell beledolgozni, hogy galuska sűrűségű legyen a tészta.
A tepsit zsiradékkal kikenni (MP. a marhasült szaftját használta, én is így tettem), belesimítani a masszát, és 170 °C-on szép pirosra sütöttem. Tepsiben ilyen lett, kicsit hólyagos.



A kelkáposztát 4-5 perc főzés után vajon megpároltam, borssal fűszereztem.
Íme, a három finomság egy tányéron.
Panasz nem érkezett, minden tányér kinyalva. :)



Ekkor következett volna a gyömbércsillag, aminek elkészítésére ma nem futotta az időmből. Ugyanis az autónk megadta magát, így intéznivalóimmal gyalogosan kellett megbirkóznom. Szerencsére, legalább csereautót kaptunk, így holnap talán lesz időm pótolni a mai elmaradásaimat a menüsorral kapcsolatban.

A vacsorán bonyolítottam egy cseppet, mivel volt itthon gyönyörű gombánk, és maradt egy-két szelet sült is. A gombából pillanatok alatt pástétom lett.


A sültet kis kockákra vágtam, kenyérre tettem, beborítottam a gombával, tetejére került a sajt. Mary Poppins csak sima sajtos pirítost tálalt, mondtam is a gyerekeknek, becsüljék meg magukat!
Csincsi még egy kis bazsalikomos paradicsommal is kedveskedett a családnak, így aztán fel sem tűnt senkinek, hogy a desszert ismét elmaradt. Pssszt!


A melegszendvicsről annyit, hogy milliónyi variációban létezik, én is ki tudja hányfélét sütöttem már. Mégis, ezt a receptet most menteni fogom, mert ritka szerencsés párosítás sikeredett így.





9 megjegyzés:

  1. Ugye ez vicc volt? Hiszen volt terülj-terülj asztalka,de még milyen!!!!

    VálaszTörlés
  2. Volt, persze, de akkoris. :)
    Gyömbércsillag, gyümölcshó...nekem is hiányzott. :)

    VálaszTörlés
  3. Gyanús vagy te nekem Virág... Mi ez a maximalizmus? Nem kell aggódni, nagyon értékes ember vagy anélkül is, ha nem csinálsz gyömbéres csillagot. A gyerekeid szeretnének akkor is, ha csak száraztésztát ennének. :) Ez biztos. :) Sőt, valószínűleg mindenki más is szeretne, ha csak negyed ennyi mindent csinálnál, akkor is. :)

    VálaszTörlés
  4. Virág, ilyen nincs! Te Szuperanyu vagy! Én ma voltam kénytelen sutba dobni a sima rántotthuskrumplipüre kombómat, mert bevadultak a srácaim. Pedig "csak" 3 van. De a 2 éves olyan hisztigörcsöt levágott, a 6 meg az 5 éves olyan tombolást rendezett, hogy inkább sajtos-tejfölös tészta lett, ami 15 perc alatt kész. Nem tudom mi van ma. Ilyen még soha nem volt.
    Szóval csodállak, no!

    VálaszTörlés
  5. Kinga, nem, egyáltalán nem vagyok maximalista:)
    Csak azt gondoltam, hogy meg tudom csinálni, és látod, közbejön egy ilyen apróság, és nem sikerül. Ezeken sajnos ki tudok akadni. De a tegnapi kiakadás már elmúlt. :)
    Judit, egyáltalán nem vagyok szuperanyu! De tényleg. :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Virág,

    szerintem így is szuper vagy, ilyen étrendet képtelenség minden nap készíteni. Ilyenkor mikor tanultok?
    Kérlek nem menj át gasztroblogba, írj a tanulásról, játékokról, annyi segítséget, ötletet lehet meríteni a blogodból.
    Így is le a kalappal.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Anna!
    Ilyenkor is tanulunk...lásd ezt a bejegyzést:
    http://gyereketeto.blogspot.com/2010/08/fozes-gyerekekkel.html
    :)))
    Egyébként ezen a héten szándékosan szinte egyáltalán nem foglalkoztunk iskolai dolgokkal, mert a nyáron igen sokat tanultunk, így most nyugodt vagyok, a tananyaggal jól állunk:)))
    Ez a blog azonban kicsit gasztro is lesz...mint írtam, összevonom az eddigi blogjaimat.
    S hogy ne legyen unalmas annak, akit mondjuk nem érdekel a konyhánk, ezért készült egy menü a fejléc alatti részen. Ha rákattintasz a "játékok"-ra, akkor csak a tanulós játékokat, ötleteket fogod látni. Ha valaki pedig a 8 éhes száj blogját kedvelte, és nem érdekli a tanulásunk, akkor a "konyha" gombra kattintva csak a gasztro bejegyzéseket látja.

    Holnaptól indul majd a tanulás, lesz mit olvasnod :)))

    Szeretettel, Virág.

    VálaszTörlés
  8. Szia Virág,

    azért érdekel a gasztro része is, mert a mai sütid az valami fantasztikus (a levendulás sütid fotóval pedig abszolút kedvenc!!). Ilyenkor én is elgondolkozom magamon, hogy milyen anya vagyok, mennyivel többet kellene bírnom a hétköznapokban.
    Tudod mi érdekelne engem? Arra lennék kíváncsi, hogy hogy néz ki egy hétköznapotok. Írnál erről egy kicsit? Hogy fér bele ennyi minden egy napba nálatok?
    Anna

    Anna

    VálaszTörlés
  9. Kedves Anna! Bizony, fogok róla írni, éppen holnapra terveztem. :)))

    VálaszTörlés